- 26209637 21 (98+)
- info@farsangroup.com
- شنبه تا چهارشنبه - 9:00 تا 16:30
وال پست (wall post) یا نگهدارنده دیوار عضوی است غیر سازهای که به با مهار دیوارها به اسکلت از یکسو باعث همبستگی دیوار و از سوی دیگر باعث مهار دیوار در برابر بارهای جانبی ناشی از وزن خود خواهد شد. عدم نبشی کشی (اجرای والپست) در دیوارهای نمادار و دیوارهاي بدون نما از اشکالات اجرايی رایج ساختمانها است.
وال پست از نظر مصالح به به دو نوع فلزی و یا بتنی تقسیم بندی می شود. نوع بتنی آن معمولا در سازه های با مصالح بنایی و نوع فلزی آن در ساختمانهای دارای اسکلت استفاده می شود. از پروفیل هایی همچون نبشی، ناودانی، قوطی و تسمه ساخته می شود. وال پست از نظر شکل ظاهری به دو نوع افقی و عمودی تقسیم می شود. والپست قائم در دهانه های بزرگ از روی تير طبقه پايين به زير تير طبقه بالا در درون میانقاب جوش مي شود.
در مبحث هشتم (8) مقررات ملی ساختمان ویرایش 1392 بند 8-5-5-7 و همچنین در بند 7-5-3 آئین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله (استاندارد 2800) ویرایش چهارم ضوابط مربوط به والپست را به شرح زیر بیان نموده اند:
در ساختمانهای دارای اسکلت معمولا وال پست از مصالح فولادی و پروفیلهای نبشی، قوطی و یا ناودانی می سازند. شاید بتوان گفت وال پست ساخته شده از نبشی در انتقال بار جانبی و یکپارچگی دیوار بهتر از نوع ساخته شده با قوطی عمل خواهد کرد! دیتیل اجرایی آیتم هایی مثل وال پست توسط اکیپ مشاور پروژه طراحی می شود. ولی بصورت کلی برای ساختن والپست دو عدد نبشی 4 یا 5 را به کمک میلگرد به ضخامت دیوار می دوزند. سپس کل اجزاء را ضدزنگ زده و توری مرغی (یا رابیس) می کشند و دیوارهای غیر سازه ای و جداگرها (تیغه ها) را داخل آن مهار می کنند. این وال پستها می بایست بصورت مناسبی به المانهای سازهای طرفین مهار گردد. از این روی در اسکلت فلزی با جوشکاری وال پست (wall post) به تیر و ستون فلزی و در اسکلت بتنی با کاشت صفحهای فلزی (با بصورت جاساز شده و یا بصورت رول بولت شده) و جوشکاری این صفحه، وال پست (wall post) مهار می گردد.
چنانچه پروفیل وال پست ارائه شده از طرف دستگاه مشاور دوبل نبشی باشد بهتر است که در هنگام ساخت وال پست، دهانه ی آن 1سانتی متر بیشتر از ضخامت دیوار مربوطه در نظر گرفته شود، تا تیغه کاملا داخل آن قرار بگیرد. همچنین در وال پست عمودی، بایستی در فواصل یک متر به یک متر با استفاده از میلگرد آجدار نمره 10، شاخک هایی را به قوطی یا نبشی های وال پست جوش داد. اینکار موجب گیرداری لازم بین تیغه و وال پست عمودی و دیوار مورد نظر در هنگام وارد شدن بارهای جانبی خواهد شد. جهت گیرداری بیشتر والپست افقی، در فواصل 1 تا 1.5 متر با استفاده از میلگرد آجدار نمره 14 و بالاتر، به سازه سقف متصل می شوند. همه پروفیل های مورد استفاده در ساخت والپست های افقی و عمودی بایستی ضد زنگ خورد. جهت اتصال بهتر بین وال پست با دیوار های دو طرف و همچنین جلوگیری از ترک های ناشی از حرکات جانبی ساختمان در مرحله نازک کاری، روی آن توری مرغی یا رابیتس کشیده شود و با سیم گالوانیزه محکم گردد.
برای مطالعه بیشتر فایل PDF به حجم 2/7 MB در رابطه با “عملکرد دیوارهای میانقابهای سازه ای” اینجا کلیک کنید.
Comments (02)